Hvis der viser sig at være et eller andet galt med varen, kan det dog være svært at fastslå, om det er en mangel efter købeloven, eller om det skyldes almindeligt slid, som du må forvente, når du køber en brugt vare. Det afhænger af, hvad der er galt med varen, hvor gammel og slidt den er, og hvad sælgeren har lovet dig, da du købte den. Det er samtidig afgørende, at fejlen eller årsagen til den var til stede på leveringstidspunktet.
Reparation af en brugt vare
Sælgeren har som udgangspunkt lov til at prøve at reparere en mangel ved en vare, der er solgt brugt. Han må gerne bruge brugte reservedele ved reparationen, fx må han udskifte motoren i en brugt bil med en anden brugt motor. Den brugte reservedel skal dog svare til resten af varen i alder og slid.
Bytning af en brugt vare
Når du køber en brugt vare, er der ingen anden vare, der er helt magen til. Det er derfor ikke muligt at ombytte den. Hvis det ikke lykkes at reparere, eller det tager meget lang tid, kan sælgeren ikke forlange, at du vælger fx en anden brugt bil eller et andet brugt køleskab. I den situation må han tage varen retur, og du skal have dine penge tilbage.
Reklamationsretten følger varen
Hvis du af en privatperson køber en brugt vare, der er under to år gammel, er der stadig reklamationsret på den, hvis den oprindeligt er solgt af en virksomhed i Danmark til en forbruger. Du skal derfor sørge for at få den oprindelige kvittering med, når du køber varen. Hvis der stadig er en gældende garanti, skal du også have garantibeviset, hvis du vil kunne udnytte garantien. Det samme gælder, hvis du fx bytter tøj med dine venner eller får en brugt vare forærende.
Generelle forbehold som 'købt som beset' gælder ikke
Især når du køber brugte varer, 2. sorteringsvarer, udstillingsvarer og lignende, kan du komme ud for, at sælgeren vil tage et forbehold for fejl ved varen. Men generelle forbehold som fx ”købt som beset” eller ”uden ansvar”, er ikke gyldige. Selvom sælgeren har skrevet på regningen, at varen fx er købt som beset, kan du alligevel klage, hvis der viser sig en mangel ved varen.
Sælgeren kan kun tage forbehold for fejl, hvis han tydeligt oplyser dig om, hvad der er galt med varen. Det kan fx være en ridse i det udstillede spisebord. Du kan så ikke senere klage over ridsen, men du kan godt klage, hvis der skulle vise sig andre fejl ved bordet. Det er sælgeren, der skal bevise, at han har oplyst dig om en fejl før købet, og at du har accepteret fejlen.
Handel med privatperson
Hvis du køber brugte varer af en anden privatperson fx på et loppemarked eller de sociale medier, kan I selv aftale reglerne. I kan fx godt aftale, at der ikke er reklamationsret på varen.
Klager over brugte varer
Er den egentlige sælger en privatperson, kan Center for Klageløsning og andre godkendte ankenævn ikke hjælpe dig, da de kun kan behandle klager over en virksomhed. I stedet må du kontakte en advokat eller gå til domstolene.
Hvis du køber en vare, der er under to år gammel og oprindeligt er solgt af en dansk virksomhed til en forbruger, vil der stadig være reklamationsret på den efter reglerne i købeloven. Du kan derfor klage i den butik, hvor varen oprindeligt er købt, hvis der er noget galt med den. Det kræver, at du får bon og eventuelle garantibeviser udleveret af sælgeren.
Køb af brugte varer på nettet og sociale medier se mere på forbrug.dk
tekster kommer fra Dansk Konkurrence og Forbrugerstyrelsen - forbrug.dk